ΔΡ. ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, MD, FEAN


Ιατρείο νόσου Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών

Καθηγήτρια Νευρολογίας, Παν/μίου Marburg

Διαταραχές βάδισης στην νόσο Πάρκινσον

Μαρία Σταμέλου • Μαρ 17, 2022

Μικρά βήματα, 'πάγωμα' και ανεξέλεγκτη επιτάχυνση

Ποιοι ειναι οι τύποι των διαταραχων βαδισης στην νόσο Πάρκινσον

• Η κλασική διαταραχή βάδισης είναι τα
μικρά και αργά βήματα σαν να σέρνει κανείς τα πόδια του, με βήματα που συχνά μπορεί να μπερδεύονται. Η φυσιολογική αιώρηση των χεριών κατα τη βάδιση μπορεί να είναι μειωμένη ή και να λείπει, συνήθως από την πλευρά που νοσεί περισσότερο.

• Το
'Πάγωμα' (freezing) ανευρίσκεται στο 50% των ασθενών περίπου και είναι μια ξαφνική αίσθηση οτι το πόδι που προσπαθεί να ξεκινήσει την βάδιση είναι κολλημένο στο έδαφος. Ο ασθενής προσπαθεί να το σηκώσει αλλά είναι αδύνατον να 'ξεκολλήσει' από το έδαφος. Αυτό το φαινόμενο πολλές φορές οδηγεί σε πτώσεις, διότι στην προσπάθεια του ο ασθενής να ξεκινήσει με κολλημένο πόδι στο έδαφος, φέρνει τον κορμό του προς τα εμπρός εκτός άξονα, με αποτέλεσμα να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει. 
Το 'πάγωμα΄ προτιμά να εμφανίζεται συνήθως:
α. κατα την έναρξη της βάδισης (δηλαδή όταν ένας ασθενής πχ σηκώνεται από την καρέκλα, και αφού σταθεί όρθιος, προσπαθεί να ξεκινήσει να περπατά)
β. όταν κανείς προσπαθεί να περάσει από ένα στενό πέρασμα, πχ φτάνει μπροστά από μία πόρτα, ή ανάμεσα σε δύο έπιπλα που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους 
γ. στην αλλαγή κατεύθυνσης κατα την βάδιση, συγκεκριμένα στην στροφή
δ. σε έντονο άγχος ή βιασύνη 

Η Ακούσια Επιτάχυνση: Οι ασθενείς αρχίζουν και επιταχύνουν ακούσια προς τα μπροστά, πολλοί το περιγράφουν σαν να τους 'σπρώχνει' κάτι από πίσω, σαν να μην μπορούν να σταματήσουν, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις.

Πώς αξιολογούνται οι διαταραχές βάδισης και τί μπορεί να κάνει ο νευρολόγος?

Για να αξιολογήσει τη βάδιση, η/ο νευρολόγος σας πρέπει να ρωτήσει λεπτομερώς το ιστορικό σας και θα χρειαστεί μία λεπτομερής νευρολογική εξέταση. Η/ο νευρολόγος μπορεί να αξιολογήσει αν υπάρχουν προβλήματα στην έναρξη της βάδισης, στο πρώτο βήμα, στην αιώρηση των άνω άκρων, την ταχύτητα βάδισης, το μήκος του βήματος κτλ .

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με τις λεπτομέρειες του προβλήματος στον κάθε ασθενή και απαιτεί εξειδίκευση του νευρολόγου για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω ως ασθενής το πάγωμα?

Οι συμβουλές που δίνονται εδώ είναι μόνο ενδεικτικές και θα πρέπει να συζητηθούν με την/τον νευρολόγο σας και την/τον φυσιοθεραπευτή σας πριν τις υιοθετήσετε


• Για να μειώσουμε το πάγωμα της βάδισης υπάρχει η έννοια του ABCDΕ

Allocate sufficient time: Αφιερώστε επαρκή χρόνο σχεδιάζοντας την κίνησή σας πριν την πραγματοποιήσετε.

Break down the task: Αποδομήστε τη δραστηριότητα που έχετε να κάνετε ιδίως αν αυτή είναι σύνθετη όπως για παράδειγμα, η βάδιση σε μικρά βήματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της δραστηριότητας. Παράδειγμα τέτοιας αποδόμησης δραστηριότητας είναι ο σχεδιασμός νοητικά της κίνησης του ποδιού, πτέρνα κάτω-δάκτυλα κάτω.

Conscious effort: Συνειδητή προσπάθεια. Συγκεντρωθείτε πλήρως όσο προσπαθείτε να κάνετε κάθε βήμα επιτυχώς.

Dual task to avoid: Αποφύγετε ταυτόχρονες δραστηριοτήτες. Κάνετε ένα πράγμα ανά φορά. Η συγκέντρωση σε μία ενέργεια τη φορά βοηθά στην επίτευξη ταχύτερης και ομαλότερης κίνησης. Για παράδειγμα, αποφύγετε να μιλάτε στο κινητό σας όσο περπατάτε.

External cues: Χρησιμοποιείστε εξωτερικά ερεθίσματα.  Φωνητικές οδηγίες, το μέτρημα 1,2,3,4 πριν την έναρξη της βάδισης, και τα επιτόπια βήματα,  οπτικά ερεθίσματα μπροστά απο το πόδι που θελουμε να ανασηκωθεί,  μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το ρυθμό βάδισης και το μήκος βήματος.  Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας είναι πολυ σημαντικός στην εκπαίδευση σε τέτοιου είδους μεθόδους. 

• Για να συνεχίσετε τη βάδιση αφότου το πάγωμα έχει συμβεί

1. Παραμείνετε ήρεμοι !!!!! Το να επιμένετε να 'ξεκολλήσετε' το πόδι φέρνοντας τον κορμό προς τα μπροστά, δεν θα λύσει το πρόβλημα και μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις
2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε από την αρχή χρησιμοποιώντας τον πιο αποτελεσματικό για εσάς τρόπο για να ξανακάνετε ένα βήμα, π.χ. μετρώντας αριστερά-δεξιά- αριστερά-δεξιά, κάντε ένα βήμα προς τα πίσω/πλάγια κτλ
3. Το βήμα προς τα μπροστά θα πρέπει να ξεκινήσει με την πτέρνα στο έδαφος
4. Εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει, ΔΕΝ πρέπει να σας σπρώχνει ή να σας τραβάει από τα χέρια, ή να σας παρακινεί με τα λόγια, διότι αυτό δεν λειτουργεί και σας αγχώνει! Είναι καλύτερα ένας συνοδός να παρέχει υποστήριξη από τα πλάγια, να μετράει ρυθμικά, να δημιουργήσει χώρο για βάδιση, ή να παρέχει ένα οπτικό ερέθισμα μπροστά από το πόδι σας (π.χ. να βάλει εγκάρσια το πόδι του μπροστά στο δικό σας παρακινώντας σας να περάσετε από πάνω)

Από Μαρία Σταμέλου 23 Jan, 2024
Μετά τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον σε έναν ασθενή, πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «περίοδος του μήνα του μέλιτος», που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε επιστημονικές εργασίες στα τέλη της δεκαετίας του 1970, για να δηλώσει τα πρώτα 2-5 έτη της νόσου, ως ένα στάδιο κατα το οποί υπάρχει γενικά μια σταθερή απόκριση στην αγωγή, πριν εμφανιστούν οι κινητικές διακυμάνσεις και επιπλοκές της θεραπείας. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην επιστημονική βιβλιογραφία, στα βιβλία νευρολογίας και στα συνέδρια, αλλά και στην κλινική πράξη. Ωστόσο, ο όρος καλό θα ήταν πλέον να αντικατασταθεί. Οι λέξεις «Έχετε τη νόσο του Πάρκινσον» σε ένα άτομο που έχει μόλις διαγνωσθεί, είναι ένα σοκ για οποιονδήποτε τις ακούει εν μέρει λόγω και της άγνοιας για το οτι η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Η άρνηση, ο θυμός και η κατάθλιψη είναι κοινές αντιδράσεις. Αυτά τα συναισθήματα είναι σημαντικά και απαιτούν διαχείριση και είναι δύσκολο να περιγραφούν ως ένα αίσθημα «μήνας του μέλιτος», ακόμη και όταν η διάγνωση ακολουθείται από τη χορήγηση ντοπαμινεργικής θεραπείας και την παροχή συμπτωματικής ανακούφισης. Απο την άλλη, η φράση προοιωνίζει οτι πρόκειται να έρθει κάτι χειρότερο μετά απο αυτη την περίοδο και δημιουργεί άγχος. Εμπειρίες ασθενών που σχολιάζουν πώς αισθάνονται όταν ακούν τέτοιες εκφράσεις απο τους ιατρούς τους μαρτυρούν το πόσο αδόκιμος, δυσάρεστος και κάποιες φορές προσβλητικός είναι αυτός ο όρος για μια σειρά απο διαφορετικούς λόγους (Alonso-Canovas et al 2023). Αλλά και επιστημονικά αυτά που υποδηλώνει ο όρος δεν είναι σωστά, διότι ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, η διάρκεια της ανταπόκρισης χωρίς διακυμάνσεις ποικίλει και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί η διάρκεια αυτή. Έτσι, μολονότι αρχικά ο όρος εξυπηρετούσε την επικοινωνία μεταξύ των ιατρών, σήμερα που η επικοινωνία και η θεραπευτική σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς έχει αλλάξει, οι όροι που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ατόμων με την νόσο (Alonso-Canovas et al 2023). Ο όρος 'πρώιμη Πάρκινσον' υπεραρκεί για να περιγράψει την αρχική φάση της νόσου. Βιβλιογραφια Araceli Alonso-Canovas et al. The Early Treatment Phase in Parkinson's Disease: Not a Honeymoon for All, Not a Honeymoon at All? J Parkinsons Dis 2023;13(3):323-328. doi: 10.3233/JPD-225064.
Από Μαρία Σταμέλου 08 Apr, 2022
Μπορεί η νόσος του Πάρκινσον να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης και ποιές; Πολύ συχνά. Τα πιο συχνά είναι η κατάθλιψη, το άγχος και η απάθεια. Η νόσος Πάρκινσον χαρακτηρίζεται και από μια πληθώρα άλλων μη-κινητικών συμπτωμάτων και όχι μόνο από τις γνωστές κινητικές δυσκολίες. Σε κάποιους ασθενείς, τα μη κινητικά συμπτώματα και ειδικά το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής περισσότερο και από τα ίδια τα κινητικά προβλήματα. Πολλές φορές μπορεί και να προηγούνται της εμφάνισης των κινητικών συμπτωμάτων (δηλαδή του τρόμου, της βραδύτητας κτλ). Συχνά, ένας ασθενής δηλαδή εμφανίζει πρώτα ανεξήγητη κατάθλιψη και άγχος που τον οδηγούν στον ψυχίατρο, λαμβάνει αγωγή που πολλές φορές μπορεί να μην είναι αποτελεσματική, και μήνες ή και κάποια χρόνια μετά, αρχίζει να τρέμει, ή να είναι δύσκαμπτος. Άλλοι ασθενείς μπορεί να τα εμφανίσουν έχοντας ήδη χρόνια τη νόσο. Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα φάρμακα που λαμβάνονται για τα κινητικά συμπτώματα, ενώ το άγχος μπορεί να εμφανίζεται συχνά στην περίοδο «off», όταν τα επίπεδα των φαρμάκων δηλαδή είναι χαμηλά. Γιατί εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα στη νόσο Πάρκινσον? Η ελάττωση ορισμένων σημαντικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη, μπορούν να οδηγήσουν στις διαταραχές αυτές. Βέβαια, πέραν αυτού, η δυσκολία την αποδοχή της νόσου και η στάση μας απέναντι της, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες (προηγούμενο ιστορικό, κοινωνικοί, οικογενειακοί κτλ), μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τέτοια συμπτώματα. Αντιμετωπίζονται; Ναι, αντιμετωπίζονται. Καταρχάς θα πρέπει να διαγνωστούν. Πολλοί ασθενείς δεν μιλούν εύκολα για το πώς νιώθουν, ή δεν θεωρούν ότι υπάρχει συσχέτιση της νόσου με αυτά τα συμπτώματα. Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθεί από τον νευρολόγο η συσχέτιση ή όχι με την λήψη φαρμάκων, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του ψυχιάτρου, καθώς η προσέγγιση θα πρέπει να είναι διεπιστημονική. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, με αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα, αλλά και τα ίδια τα ντοπαμινεργικά φάρμακα. Η ψυχοθεραπεία και η συστηματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Η εξατομίκευση της θεραπείας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία. Συμπερασματικά Η κατάθλιψη, το άγχος και η απάθεια μπορεί να αποτελούν συχνά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Μπορεί να εμφανιστούν νωρίς, ακόμα και πριν τα κινητικά συμπτώματα ή να εμφανιστούν αργότερα στην πορεία της νόσου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στη/στο νευρολόγο σας εάν νιώθετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία και η κοινωνική υποστήριξη είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών.
Από Μαρία Σταμέλου 06 Apr, 2022
Αυτή η εξαιρετική εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Παρκινσον, επικεντρώνεται σε πρακτικές συμβουλές και προγράμματα άσκησης.
Από Μαρία Σταμέλου 17 Feb, 2022
Ομιλία της Μ. Σταμέλου στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νευρολογίας για την Ιατρική Ακριβείας στην νόσο Πάρκινσον.
Από Μαρία Σταμέλου 31 Dec, 2020
Δείτε τη σύσταση που δημοσιεύθηκε για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που ρωτούν αν θα πρέπει να εμβολιαστούν, η διεθνής κοινότητα για το Πάρκινσον και τις κινητικές διαταραχές (MDS).
Περισσότερα Άρθρα
Share by: