ΔΡ. ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, MD, FEAN


Ιατρείο νόσου Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών

Καθηγήτρια Νευρολογίας, Παν/μίου Marburg

Δυστονία


Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς ή διαλείπουσες μυϊκές συσπάσεις ορισμένων μυικών ομάδων που οδηγούν σε μή φυσιολογικές, συχνά επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή θέσεις διαφορών μελών του σώματος. Τρόμος μπορεί να συνυπάρχει ή να αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα. Ένα συχνό χαρακτηριστικό της δυστονίας είναι οτι αυτή μπορεί να ανακουφίζεται προσωρινά απο κάποιες κινήσεις (geste antagoniste), για παράδειγμα αγγίζοντας το προσβεβλημένο ή ένα παρακείμενο μέρος του σώματος με το χέρι του ο ασθενής μπορεί να μειώσει τη δυστονία. Η εγκεφαλική δυσλειτουργία στην δυστονία περιλαμβάνει πολλές περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (ιδίως: τα βασικά γάγγλια, η παρεγκεφαλίδα, συμπληρωματικές κινητικές περιοχές και αισθητικοκινητικός φλοιός).

Η μεμονωμένη δυστονία με έναρξη κατά την παιδική ηλικία τείνει να γενικευτεί και είναι σχετικά σπάνια, ενώ η δυστονία που προκύπτει στην ενήλικη ζωή συνήθως παραμένει εστιακή ή τμηματική. Μερικά συχνά δυστονικά σύνδρομα είναι ο βλεφαρόσπασμος, η σπασμωδική δυσφωνία, η στοματογναθική δυστονία, η αυχενική δυστονία ή ραιβόκρανο.
Σε πολλές περιπτώσεις μεμονωμένων δυστονίων υπάρχει κληρονομικότητα και έως σήμερα έχουν ανακαλυφθεί αρκετά γονίδια. Η δυστονία όμως μπορεί να είναι δευτεροπαθής ως αποτέλεσμα μιας πληθώρας νευροεκφυλιστικών παθήσεων ή δομικών βλάβών του εγκεφάλου, όπως στην περίπτωση της εγκεφαλικής παράλυσης μετά από περιγεννητική βλάβη του εγκεφάλου,ή από προοδευτικό εκφυλισμό. Στις περιπτώσεις αυτές η διαφορική διάγνωση είναι μεγάλης σημασίας για την θεραπεία.
Η θεραπεία της δυστονίας εξαρτάται απο την υποκείμενη νόσο. Στις μεμονωμένες δυστονίες η έγχυση συγκεκριμένης τοξίνης (http://www.hygeia.gr) είναι η θεραπεία πρώτης εκλογής, και χρησιμοποιείται παγκοσμίως ευρύτατα εδώ και δεκαετίες. Απαιτεί εξειδίκευση για την επιλογή των σωστών μυών και δόσεων. Άλλες φαρμακευτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και χειρουργική επέμβαση.


Μάθετε περισσότερα..

Share by: