Μερικές συμβουλές για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον αυτές τις ημέρες:

1. Τα προγραμματισμένα τακτικά σας ραντεβού με τους νευρολόγους αναγκαστικά αναβάλονται ως μή επείγοντα

2. Αυτό δεν σημαίνει οτι είστε μόνοι, οι γιατροί σας είμαστε εδώ και μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για ο,τι χρειαστεί τηλεφωνικά ή διαδικτυακά

3. Ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες, δηλαδή μένετε σπίτι χωρίς επαφές με κόσμο, όσο αυτό είναι εφικτό

4. Η λογική είναι να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε επείγον. Για αυτό:

α. Λαμβάνετε τα φάρμακά σας για το Πάρκινσον κανονικά. Δεν αλλάζετε κάτι χωρίς να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Τόσο η ξαφνική αύξηση όσο και η ξαφνική διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Οσοι είστε σταθεροί, διατηρείτε την αγωγή σας και όσοι αντιμετωπίζετε πρόβλημα, μιλάτε με τον γιατρό σας.

β. Αποφεύγετε καταστάσεις στις οποίες αυξάνεται η πιθανότητα πτώσεων, κυρίως όσοι ασθενείς έχουν αστάθεια, μεγάλη προσοχή.

γ. Αποφεύγετε την λήψη άλλων φαρμάκων 'ενισχυτικών του ανοσοποιητικού', εκτός και αν το σύστησει ο παθολογος σας

δ. Εάν αισθανθείτε συμπτώματα ίωσης, τηλεφωνείτε στον παθολόγο σας για οδηγίες και εί δυνατόν αποφεύγετε να πάτε στο νοσοκομείο, εκτός και αν αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο. 

ε. Τα περισσότερα φάρμακα για τις ιώσεις κτλ, όπως η παρακεταμόλη είναι συμβατά με τα φάρμακα της νόσου Πάρκινσον. Ωστόσο, εάν συστηθεί αγωγή για την οποία έχετε αμφιβολία μιλήστε με τον νευρολόγο σας.

στ. Μέσα στο σπίτι αντισταθείτε στην ημερήσια υπνηλία (όσοι έχουν) με διάφορες δραστηριότητες, ώστε να κοιμάστε καλά το βράδυ. 

ζ. Κάθε μέρα άσκηση μέσα στο σπίτι με ασφάλεια, καλός ύπνος, υγιεινή διατροφή και αισιοδοξία (οπως πάντα!)